Over ons


In 1954 is de gemeente Enschede begonnen onder leiding van Burgemeester van Veen met het organiseren van de ViVa – feestweken. De opdracht was: “het scheppen van vakantie-recreatie voor thuisblijvers”.

In Enschede lag de situatie toen zo dat 55-60 procent van de bevolking met vakantie ging, maar de overige 40-45 procent dus thuis bleef. Om voor deze mensen toch een ideale vakantie te creëren, is de gemeente Enschede toen gestart met het houden van feestweken onder het motto:

Viert Vakantie” en zo is de ViVa ontstaan.

Nu 70 jaar later is er in Enschede niet heel veel veranderd. De precieze aantallen van de thuisblijvers zijn bij de schrijver niet bekend, maar voor alle kinderen in de basisschool leeftijd wordt de “Jeugd-ViVa” nog steeds georganiseerd met als doel de vakantie gezellig en aantrekkelijk te maken.

Op 23 locaties verspreid over de stad, waaronder alle speeltuinen van de Stichting Enschedese Speeltuinen, Buurthuis Dolphia  en 4 locaties waar Alifa de organisatie op zich neemt, worden activiteiten georganiseerd. De activiteiten zijn gratis toegankelijk. Er worden workshops gegeven door lokale organisaties. Er is een breed scala aan activiteiten, waardoor kinderen kennis kunnen maken met nieuwe dingen op het gebied van kunst, cultuur, sport, koken en techniek.  Verder ontbreekt natuurlijk het springkussen niet en kan er uiteraard ook gewoon gespeeld worden op de locaties.  

Wat de jeugd ViVa zo bijzonder maakt, is dat alles gratis is. Alle activiteiten, inclusief de lunch zijn kosteloos. We bieden o.a. gezonde snacks aan zoals fruit en groenten, maar een ijsje hoort er ook bij. Balans hierin wordt steeds belangrijker.

Voor het 70 jarig jubileum organiseren wij dit jaar extra 5 festivaldagen. Dit zijn 5 woensdagen in de vakantie, per stadsdeel 1. Met als thema Jungle/tropical hopen wij een extra feestelijke dag te organiseren.  Wethouder Arjan Kampman zal de opening van deze festivals verrichten.

Op de website: www.jeugdviva.nl komt (binnenkort) het programma per locatie te staan en vind je de informatie over de extra Festivaldagen. Wil je meedoen, inschrijven hoeft niet. Je kan je gewoon aanmelden bij de ingang van de locaties.

Zonder vrijwilligers kunnen wij deze weken niet organiseren. Dus ben jij die creatieveling, horecatijger, toezichthouder, 10 paar ogen, sterke krachten, pleisterplakker of ranja kanjer, meld je dan aan bij Daniëlle Rekers, coördinator Stichting Enschedese Speeltuinen en Jeugd ViVa via de mail:  drekers@enschedesespeeltuinen.nl .

Share our website